Πόλεις-φαντάσματα θυμίζουν δημοφιλείς προορισμοί της Ιταλίας, που έχουν ερημώσει λόγω του κορονοϊού.

Με 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό, αλλά και μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο συνολικά στον κόσμο, μετά την Κίνα. Μόνο χθες καταγράφηκαν 113 νέοι θάνατοι στη Λομβαρδία.

Έτσι, η καθημερινότητα των Ιταλών, ειδικά στις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, στον ιταλικό βορρά, έχει αλλάξει ριζικά. Πολύ διαφορετικές από τις συνηθισμένες είναι και οι φωτογραφίες που μας έρχονται από τις περιοχές αυτές. Μιλάνο, Ρώμη- και Βατικανό-, Τορίνο, Βενετία δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα τους λίγους μήνες πριν.

Ρώμη

Ουρές στα μνημεία, κόσμος στους δρόμους και τις καφετέριες, πλήθη στα εμπορικά κέντρα – τίποτα από αυτά δεν υπάρχει πια. Συνοικίες και δρόμοι που κάποτε έσφυζαν από ζωή έχουν ερημώσει και ακόμα και η φημισμένη Fonana di Trevi και η πολυσύχναστη Piazza di Spagna, όπου πάντα ο κόσμος συνωστιζόταν και οι τουρίστες έδιναν μάχη για μια φωτογραφία, είναι έρημα τοπία.

Ρώμη

Λέγοντας ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος ο πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του μέσω του Ίντερνετ μέσα από το Βατικανό αντί να μιλήσει από το ανοιχτό παράθυρο ενώπιον τεράστιου πλήθους, όπως συνηθίζεται.

Ρώμη

Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου.

Μιλάνο

Με επίσημο διάταγμα του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας τέθηκαν σε καραντίνα, σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ιταλίας, το οποίο εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο.

Τορίνο

Οι μετακινήσεις μέσα σ’ αυτή τη ζώνη θα πρέπει να περιοριστούν «για λόγους υγείας» και να πραγματοποιούνται «μόνο για επιτακτικούς και επιβεβαιωμένους επαγγελματικούς λόγους και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Όλες οι πολιτιστικές, αθλητικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις απαγορεύθηκαν και οι ντισκοτέκ, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι παμπ, οι σχολές χορού και άλλοι παρόμοιοι χώροι θα πρέπει κι αυτοί να κλείσουν τις πόρτες τους. Τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν επίσης κλειστά. Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα μουσεία.

Μιλάνο

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης τους χώρους λατρείας, οι οποίοι παραμένουν ανοικτοί, αλλά οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις) έχουν απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας.

Βενετία
Βενετία
Ρώμη
Μιλάνο
Ρώμη
Μιλάνο
Μιλάνο
Μιλάνο
Βατικανό
Τορίνο
Τορίνο
Ρώμη
Ρώμη
Μιλάνο
Ρώμη