Μια ιταλική ομοσπονδία κτηνοτρόφων, εμπόρων και ιδιοκτητών ζώων, η FederFauna, αποφάσισε να απονέμει στο εξής κάθε χρόνο ένα αντιβραβείο, το οποίο επέλεξε να ονομάσει «Βραβείο Χίτλερ», στους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ζώων, όπως αναφέρει η ίδια στον ιστότοπό της.

Το βραβείο έχει στόχο «να καταδικάσει αυτούς που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα των δικαιωμάτων των ζώων», αναφέρει η FederFauna.

«Ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος και αγαπούσε τα ζώα, όμως καταδίκασε σε θάνατο άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όχι μόνο Εβραίους, αλλά και Ρομά, ομοφυλόφιλους καθώς και τόσους άλλους ανθρώπους που δεν υποτάχθηκαν στο καθεστώς και την ιδεολογία του», δήλωσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης εβραϊκής καταγωγής Μάσιμο Εμίλιο Γκόμπι που θα απονείμει το βραβείο στις 24 Νοεμβρίου.

«Δεν έχουμε πρόθεση να υποβιβάσουμε το δράμα των ανθρώπων αυτών» που υπέφεραν από διώξεις υπό το χιτλερικό καθεστώς, «αλλά να δείξουμε την αναλογία και να καταδικάσουμε τους εξτρεμιστές που βλάπτουν τους ανθρώπους», όπως είναι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων, σημείωσε ο Σάντρα Μάντσι, εκπρόσωπος της FederFauna.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε τα ζώα ανθρώπους», υπογράμμισε.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2012, σύμφωνα με την Μάντσι, ενώ η έδρα της FederFauna στην Μπολόνια έχει δεχθεί επίθεση από υπερμάχους των δικαιωμάτων των ζώων.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου στην Μπολόνια, όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο χώρος, ενώ το όνομα του βραβευθέντα παραμένει προς το παρόν μυστικό.