Περί νέου κλίματος στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της έκαναν λόγο αναλυτές μετά τις συναντήσεις που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ιράκ, όπου μεταξύ άλλων είδε τους σιίτες ηγέτες Άλι αλ Σιστάνι και Μοκτάντα αλ Σαντρ.

«Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες, αλλά συμφωνούμε σε ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα», δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου μετά την συνάντηση.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου στο Ιράκ σημειώθηκε εν μέσω των εκτιμήσεων από διάφορες πλευρές ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο θρησκευτικό πόλεμο στην περιοχή.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι στις επαφές του συζητήθηκαν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από την Άγκυρα και τη Βαγδάτη για την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών στην περιφέρεια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε εξάλλου με αξιωματούχους στη Βαγδάτη, όπου κατέβαλε προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο Ιράκ, αναλυτές διείδαν το άνοιγμα μιας «νέας σελίδας στις σχέσεις» των δύο χωρών. Το προσεχές διάστημα, αναμένεται να επισκεφτεί το Ιράκ ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού Μάλικι στην Τουρκία περί τα τέλη του Δεκεμβρίου.