Τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις περιοχές που αναμένεται να πλήξει αύριο ο τυφώνας Χαϊγιάν στο Βιετνάμ, μετά το φονικό πλήγμα του στις Φιλιππίνες όπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

«Εκκενώσαμε τουλάχιστον 147.000 κατοικίες, δηλαδή περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους», τονίζεται στην ανακοίνωση των βιετναμέζικων αρχών. Ωστόσο σε 200.000 κατοίκους κεντρικών περιοχών, κυρίως της επαρχίας Κουάνγκ Ναμ, επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς ο Χαϊγιάν άλλαξε την πορεία του.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν, από τους βιαιότερους που σαρώνει τον πλανήτη στα χρονικά, αποδυναμώθηκε τη νύχτα περνώντας από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Αναμένεται να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1, όταν φθάσει ως τροπική καταιγίδα πλέον στις ακτές του Βιετνάμ το πρωί τις Δευτέρας, δηλαδή 24 ώρες αργότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, και να πλήξει βορειότερες περιοχές, όπως η επαρχία Τανχ Χόα, σε σχέση με τις πρώτες προγνώσεις, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετεωρολογίας του Βιετνάμ.

Ο Χαϊγιάν κατευθύνεται γρήγορα βόρεια – βορειοδυτικά με ταχύτητα 35 χλμ. την ώρα. Αναμένεται να φθάσει στο Βιετνάμ αύριο, στις 07.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος) με ταχύτητα ανέμων 74 χλμ. την ώρα, δηλαδή πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με τις ριπές ανέμων που ξεπερνούσαν τα 300 χλμ. την ώρα στις Φιλιππίνες την Παρασκευή.

Χθες, εν αναμονή του τυφώνα, αρχές είχαν εκκενώσει κεντρικές επαρχίες, τα σχολεία ήταν κλειστά, τα αλιευτικά σκάφη που έπλεαν ανοικτά των κεντρικών και νότιων περιοχών είχαν κληθεί να επιστρέψουν στην ακτή ή να απομακρυνθούν από ευάλωτες περιοχές.