Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας μεταβαίνουν εσπευσμένα σήμερα στη Γενεύη για να συναντηθούν με τον αμερικανό ομόλογό τους Τζον Κέρι, ο οποίος διέκοψε αιφνιδιαστικά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και κατευθύνεται επίσης στην Ελβετία, αφήνοντας να διαφανεί η προοπτική επικείμενης ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έπειτα από πολυετές αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Τζον Κέρι ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία προεδρεύει των διαπραγματεύσεων που άρχισαν χθες στη Γενεύη στο πλαίσιο των συνομιλιών 5+1 και του Ιράν για τους όρους συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Σε μία προσπάθεια για τον περιορισμό των διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις, ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Γενεύη κατόπιν προσκλήσεως της κ. Αστον για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Ζαρίφ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1», εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Από τη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν και δεν θέλει να προδικάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η Τεχεράνη θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα Μοχάμαντ Ζαρίφ δήλωσε χθες στο CNN ότι η Τεχεράνη αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου «στο σύνολό της».

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αυτών βρίσκεται πρόταση της Τεχεράνης που συνοδεύεται από την άμβλυνση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Η πρόταση αυτή επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το Ισραήλ είναι τελείως αντίθετο. Θεωρώ ότι η αποδοχή της θα αποτελεί σφάλμα ιστορικών διαστάσεων.

Πρέπει να απορριφθεί αμέσως», δήλωσε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ διατηρεί πάντα το δικαίωμα αυτοάμυνας, με τα δικά του μέσα, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έφθασε πρώτος στη Γενεύη δήλωσε ότι “υπάρχει πρόοδος, αλλά τίποτε δεν έχει τελειώσει. Θέλουμε μία συμφωνία που να είναι μία πρώτη ισχυρή απάντηση στις ανησυχίες που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα”, είπε. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπάρχει ένα ενδιάμεσο κείμενο που συζητείται και το οποίο είναι πιθανόν να είναι σημαντικό και απαιτεί συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο.

“Είναι μία σημαντική στιγμή διαπραγματεύσεων…ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε μεταβαίνει στη Γενεύη για να συμμετάσχει εκεί στις εν εξελίξει συζητήσεις για το Ιράν”, δήλωσε γερμανική διπλωματική πηγή.