Με μια περίεργη δήλωση, ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αλλά και να διαψεύσει δημοσίευμα για παρακολούθηση γερμανικών κυβερνητικών κτιρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας διαθέτει σταθμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης στη στέγη της πρεσβείας της στο Βερολίνο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το γερμανικό Κοινοβούλιο και την Καγκελαρία.

«Δεν επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω τους ισχυρισμούς αυτούς, τα όσα λέγονται σχετικά με την υπηρεσία πληροφοριών μας. Αυτό συμβαίνει για πάρα πολύ καλούς λόγους, ακόμη και όταν τα όσα λέγονται δεν είναι καθόλου αληθή», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από το βρετανό πρεσβευτή στο Βερολίνο Σάιμον Μακντόναλντ να προσέλθει για να δώσει εξηγήσεις για το επίμαχο δημοσίευμα.

Έγγραφα τα οποία κατέληξαν στα ΜΜΕ από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξαν ότι μια βρετανική υπηρεσία έχει θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο «θέσεων ηλεκτρονικής κατασκοπείας» σε μικρή απόσταση από τη Μπούντεσταγκ και την καγκελαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.