Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο αναμένεται να μεταβεί στην Τεχεράνη στις 11 Νοεμβρίου για μια επίσκεψη που ενδέχεται να αποτελέσει μια ένδειξη επίτευξης προόδου στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Κάλεσα τον Αμάνο στην Τεχεράνη στις 11 Νοεμβρίου και εξέφρασε την επιθυμία του να έρθει», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού για την Ατομική Ενέργεια (OIEA) Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Irib.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Σαλεχί πρόσθεσε ότι ελπίζει «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία (με τον Αμάνο) και να εκδώσουμε κοινό ανακοινωθέν» μετά το πέρας της συνάντησης.

Η τελευταία συνάντηση της ΙΑΕΑ με εκπροσώπους του Ιράν είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου στη Βιένη. Οι συζητήσεις της ΙΑΕΑ με την Τεχεράνη διεξάγονται ξεχωριστά από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου στη Γενεύη τον προηγούμενο μήνα και θα συνεχιστούν εκεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Οι Δυτικοί και το Ισραήλ υποπτεύονται ότι το Ιράν επιθυμεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη.

Η ΙΑΕΑ, που ερευνά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, επιθυμεί να «λύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα», ενώ δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης να έχει στρατιωτικό σκοπό εξαιτίας, όπως λέει, της έλλειψης συνεργασίας της ιρανικής κυβέρνησης.

Η ΙΑΕΑ θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, τα έγγραφα και τους αξιωματούχους του Ιράν, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής βάσης Παρσίν, όπου πιστεύει πως έχουν γίνει δοκιμές που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα.

Η τελευταία φορά που ο Αμάνο μετέβη στην Τεχεράνη ήταν τον Μάιο του 2012, σε μια επίσκεψη-αστραπή που δεν απέφερε αποτελέσματα.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την ΙΑΕΑ σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής της στο Ιράν.