Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρήγγειλε στην ρωσική εταιρεία Goznak να τυπώσει 300 εκατομμύρια χαρτονομίσματα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αντίγραφο του σχετικού συμβολαίου που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Μαδούρο.

Η συμφωνία προβλέπει την εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 10.000 και 50.000 μπολίβαρ.

Η συνολική αξία των χαρτονομισμάτων που παρήγγειλε η Βενεζουέλα ανέρχεται στα 143 εκατομμύρια δολάρια (50.000 μπολίβαρ ισοδυναμούν με 0,68 σεντ). Το Καράκας θα καταβάλει στην Goznak για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων το ποσό των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ ( περίπου 7,4 εκατομμύρια δολάρια) γράφει το Bloomberg.

Η εταιρεία Goznak αρνήθηκε να σχολιάσει στο πρακτορείο την πληροφορία αυτή, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα .

Το Bloomberg επισημαίνει ότι πέρυσι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χαρτονομισμάτων στον κόσμο, η βρετανική De La Rue, είχε αναγκαστεί να διαγράψει το ποσόν των 23 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας των χρεών που είχε η Βενεζουέλα.

Η Goznak, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της, μπορεί να παράγει περισσότερους από 11.000 τόνους χαρτονομισμάτων ετησίως, ενώ εκτυπώνει διαβατήρια και γραμματόσημα.

Στη Βενεζουέλα, εξαιτίας της πολύπλοκης πολιτικής κατάστασης και των αμερικανικών κυρώσεων, πέρυσι είχε επιδεινωθεί η οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε στον υπερπληθωρισμό και στην υποτίμηση του τοπικού νομίσματος.

Η Ρωσία παρέμεινε μια από τις ελάχιστες χώρες οι οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Βενεζουέλα. Στις 18 Φεβρουαρίου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στην ρωσική εταιρεία Rosneft Trading, που είναι θυγατρική της Rosneft ,με το επιχείρημα ότι πωλούσε το πετρέλαιο της Βενεζουέλας στις διεθνείς αγορές.