Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), αρμόδιου για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, σφράγισαν με τρόπο που «δεν μπορεί να παραβιαστεί» τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών στοιχείων και χημικών όπλων, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ίδιο.

«Όλα τα αποθέματα χημικών στοιχείων και χημικών όπλων σφραγίστηκαν με τρόπο που είναι αδύνατο να παραβιαστεί», δήλωσε ο Κριστιάν Σαρτιέ, εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ.

«Πρόκειται για 1.000 τόνους χημικών στοιχείων και 290 τόνους χημικών όπλων» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι τα αποθέματα αυτά παραμένουν στις εγκαταστάσεις , αλλά «δεν είμαστε ακόμη στο στάδιο της μεταφοράς», τόνισε.

Η Συρία διαθέτει επίσης 1.230 χημικές γομώσεις που δεν είχαν συναρμολογηθεί, ή όπλα κατηγορίας Γ΄.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΟΑΧΟ θα συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα καταστραφούν χημικά όπλα και χημικά στοιχεία, σύμφωνα με ένα “γενικό σχέδιο καταστροφής” που κατέθεσε η Συρία στον διεθνή οργανισμό στις 24 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε ότι όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία τέθηκαν σε αχρηστία πριν από την λήξη της προθεσμίας της 1ης Νοεμβρίου, εξουδετερώνοντας συνεπώς την ικανότητα της Συρίας να παράγει χημικά όπλα.

Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις αυτές, 18 προορίζονταν για την παραγωγή, 12 για την αποθήκευση, οκτώ κινητές εγκαταστάσεις προορίζονταν για τη συναρμολόγηση και τρεις αναφέρονται γενικά ως «εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με τα χημικά όπλα», σύμφωνα με έκθεση του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, που φέρει ημερομηνία 25 Οκτωβρίου.

«Ωστόσο η Συρία έκανε γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είχαν εγκαταλειφθεί, τα στοιχεία του προγράμματος των χημικών όπλων που φυλάσσονταν σε αυτές είχαν μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις οι οποίες ελέγχθηκαν πλήρως», τόνισε ο ΟΑΧΟ στην ανακοίνωσή του.