Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τον πρεσβευτή της Γαλλίας Ρομέν Ναντάλ ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, επειδή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του από τη διεθνή περιοδεία του.

«Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Βενεζουέλα αναμίχθηκε, για άλλη μία φορά, στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», είπε ο Μαδούρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Ο Μαδούρο σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει την «απάντηση» σε αυτήν την υπόθεση, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο απέλασης του υψηλόβαθμου διπλωμάτη. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει πέρσι τον Μάρτιο, με τον πρεσβευτή της Γερμανίας Ντάνιελ Κρίνερ ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» επειδή πήγε στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας για να υποδεχθεί τον Γκουαϊδό.

«Οι αντιδράσεις μας δεν μπορούν να είναι αυτόματες, αυτό που κάναμε πριν από έναν χρόνο δεν είναι υποχρεωτικά αυτό που θα κάνουμε και σήμερα… αλλά μπορεί και να είναι», είπε ο Μαδούρο θυμίζοντας την περίπτωση του Κρίνερ ο οποίος τελικά επέστρεψε στη θέση του τον Ιούλιο του 2019.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 60 χώρες, επέστρεψε την Τρίτη στη χώρα μετά από περιοδεία 23 ημερών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν. Πολλοί ξένοι διπλωμάτες τον περίμεναν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο.

Ο Μαδούρο διερωτήθηκε πώς θα αντιδρούσαν οι γαλλικές αρχές αν ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στο Παρίσι κατέβαινε να διαδηλώσει με τα «κίτρινα γιλέκα». Ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, να εξετάσει «ποια απάντηση θα δώσει σε αυτούς τους εργαζόμενους στις πρεσβείες που αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας».

«Θα εξετάσουμε (τις υποθέσεις αυτές) μία προς μία», κατέληξε.