Τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν και τρεις ακόμη συνελήφθησαν σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης στην περιοχή Μπανέ, στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματικός του ιρανικού στρατού.

«Σε συμπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή Μπανέ τρία μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης σκοτώθηκαν και δύο ακόμη συνελήφθησαν», δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμαντ Χασάν Ρατζαμπί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία του Κουρδιστάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι και τρίτος άνδρας συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου. Δεν έδωσε άλλα στοιχεία για την οργάνωση αυτή.

Στις 10 Οκτωβρίου, έξι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος στρατού του ιρανικού καθεστώτος, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες της περιοχής Μπανέ.

Τον Απρίλιο του 2012 κούρδοι αντάρτες είχαν σκοτώσει τέσσερις Φρουρούς της Επανάστασης στην ίδια περιοχή. Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από μέλη του PJAK (Κόμμα για μια ελεύθερη ζωή στο Κουρδιστάν), της μεγαλύτερης κουρδικής οργάνωσης ένοπλου αγώνα κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δηλώσει ότι «εκκαθάρισαν» τις μεθοριακές περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν από ένοπλες κουρδικές οργανώσεις και σκότωσαν 180 αντάρτες του PJAK. Έκτοτε οι συγκρούσεις είναι σπάνιες στις περιοχές αυτές.

Το Ιράν εκτέλεσε δι απαγχονισμού χθες το πρωί 16 αντάρτες στην πόλη Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της νοτιο-ανατολικής επαρχίας Σιστάν Μπαλουτσιστάν, σε αντίποινα για την επίθεση τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο εναντίον συνοριακού φυλακίου στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 φρουροί, σε ορεινή περιοχή, στη μεθόριο με το Πακιστάν.

Στις δύο περιοχές του Κουρδιστάν και του Σιστάν Μπαλουτσιστάν κατοικεί μεγάλη σουνιτική μειονότητα, ενώ στην πλειοψηφία του ο πληθυσμός του Ιράν είναι σιίτες.