Διεθνή έκκληση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που έχει ανακύψει στη χώρα του έκανε ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Ο Τσβανγκιράι διαφωνεί με το «μονομερή» διορισμό από τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δικαστών, διπλωματών, υπουργών, του γενικού εισαγγελέα, του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του επικεφαλής της αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με διπλωμάτες για να τους ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του Κινήματος για την Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), του κόμματος του Τσβανγκιράι, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στην Δύση.

«Το Σύνταγμα ορίζει πολύ ξεκάθαρα ότι ο διορισμός κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών πρέπει να γίνεται συναινετικά. Αυτό δε συνέβη. Ξεκάθαρα υπήρξε παραβίαση του συντάγματος κατά τον διορισμό των ανθρώπων που ανέλαβαν αυτά τις κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ελφάς Μουκονοουεσούρο.

Το κόμμα του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι προσπαθεί, δημοσιοποιώντας το πρόβλημα, να επιτύχει την άσκηση διεθνούς πίεσης στον Μουγκάμπε, ώστε να πειστεί ο πρόεδρος να αρχίσει διαπραγματεύσεις μαζί του και να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έχει «ευθύνη» να φροντίσει να εφαρμοστεί η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.(Η Νότια Αφρική είχε συμβάλλει στην διαπραγμάτευση για το σχηματισμό της)

Δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, είπε πως ο Τσβανγκιράι απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών όπου ο Μουγκάμπε διόρισε διπλωμάτες να βοηθήσουν.

Μουγκάμπε και Τσβανγκιράι δεν έχουν συναντηθεί από την περασμένη Πέμπτη, όταν ξέσπασε η νέα πολιτική διένεξη, και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταξύ τους συμφωνία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταρρεύσει.