Στο Καζακστάν προσγειώθηκε χθες η Αμερικανίδα αστροναύτης Κριστίνα Κόουκ, που ηγήθηκε του πρώτου διαστημικού περιπάτου που έκανε ποτέ γυναίκα στο διάστημα, το 2019, και συμπλήρωσε παραμονή-ρεκόρ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Κόουκ ολοκλήρωσε διαστημική αποστολή διάρκειας 328 ημερών, που αναμένεται να δώσει πολύτιμες πληροφορίες και να προσφέρει νέες γνώσεις και εμπειρίας για την μακρά παραμονή στο διάστημα, αλλά και τη διεξαγωγή διαστημικών αποστολών μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Η Κόουκ είναι μηχανικός και κατάγεται από την Βόρεια Καρολίνα, ενώ εντάχθηκε στο δυναμικό των αστροναυτών της NASA το 2013, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Σημείωσε ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για τις γυναίκες αστροναύτες, ενώ η αποστολή της θα δώσει στους ερευνητές των διαστημικών πτήσεων πολύτιμες πληροφορίες για το πόσο η έλλειψη βαρύτητας, αλλά και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζει το σώμα των γυναικών για την διεξαγωγή διαστημικών αποστολών μεγάλης χρονικής διάρκειας.

«Οι γυναίκες εγκλιματίζονται καλά στο διάστημα. Έτσι, νομίζω ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό επίτευγμα για τον ρόλο που θα έχουν οι γυναίκες στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Είναι κάτι το οποίο οραματιζόμαστε» δήλωσε η πρώην υποδιευθύντρια της NASA Λόρι Γκάρβερ.