Μεγαλώνοντας, ο θρυλικός πια επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου εδώ και σειρά ετών τρόμαζε στην ιδέα και μόνο να μιλήσει μπροστά σε κόσμο.

Κάποια στιγμή κατάλαβε όμως πως δεν θα είχε ποτέ τον αντίκτυπο που ήθελε να έχει στον κόσμο αν δεν βελτίωνε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Ως αποτέλεσμα, την ώρα που φοιτούσε ως προπτυχιακός φοιτητής στο Columbia, αποφάσισε να γραφτεί σε ένα μάθημα δημόσιας ομιλίας που έκανε ο Dale Carnegie.

Δείλιασε όμως και δεν πήγε. Μερικούς μήνες αργότερα, όταν ξαναείδε τη διαφήμιση για τα μαθήματα, είπε να δώσει στον εαυτό του μια δεύτερη ευκαιρία.

Και πλήρωσε, όπως θυμάται, όλο το ποσό προκαταβολικά, για να πιέσει τον εαυτό του να εμφανιστεί στην τάξη.

Σήμερα στο γραφείο του CEO της Berkshire Hathaway δεν θα βρεις πουθενά το πτυχίο του από το κορυφαίο πανεπιστήμιο, το μεταπτυχιακό του ή τους άλλους τίτλους του. Παρά μόνο εκείνο το χαρτί της συμμετοχής στο σεμινάριο του Carnegie.

«Αυτό το χαρτί των 100 δολαρίων μου έδωσε το σημαντικότερο πτυχίο που έχω», είπε πέρυσι στο CNBC, «και είναι ο λόγος που είμαι πετυχημένος σήμερα». Η αυτοπεποίθηση που αποκόμισε για να μιλά μπροστά σε κοινό τού άλλαξε τη ζωή.

«Να αναπτύξεις ικανότητες δημόσιας ομιλίας», συμβουλεύει έκτοτε τον νέο άνθρωπο, «καθώς αυτό θα αυξήσει την περιουσία σου κατά 50%»…