Με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα συναντηθούν αύριο Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά και την ανακοίνωση των Πρασίνων ότι οι ίδιοι αποχωρούν από την συζήτηση με την ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Ο συμπρόεδρος ωστόσο των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, σε συνέντευξή του σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν θα απέρριπτε εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες με CDU και CSU, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού με το SPD. «Αν και πρόκειται απλώς για υπόθεση, θα ήταν ανόητο να απορρίψουμε κάτι τέτοιο από τώρα», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ και πρόσθεσε ότι «στο τέλος ίσως να είναι φυσικό να ξαναμιλήσουμε».

Στην ίδια γραμμή, η συμπρόεδρος Κλαούντια Ροτ, μιλώντας στο ZDF, τόνισε ότι οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν, αλλά διευκρίνισε ότι «στη βάση των δύο πολύ εντατικών γύρων συνομιλιών, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καλή συνεργασία». Όπως τόνισε και ο κ. Έζντεμιρ, οι διαφορές που διαπιστώθηκαν είναι πολύ μεγάλες, ενώ η κυρία Ροτ αναφέρθηκε στα θέματα της ασφάλισης, του κατώτατου μισθού, της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ενέργειας που βρίσκονται στην ατζέντα των Πρασίνων.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι και μόνο η απόφαση των δύο πλευρών να διερευνήσουν πιθανότητες συνεργασίας δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις για μελλοντική συνεννόηση.