Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σταμάτησε σήμερα την πρώτη έξωση οικογένειας που δεν μπορούσε πλέον να ικανοποιήσει το στεγαστικό της δάνειο, ως εναρκτήρια πράξη για την εφαρμογή ενός μέτρου το οποίο εμπνέει ανησυχία τόσο στην κεντρική εξουσία στη Μαδρίτη, όσο και στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση εμποδίζει την έξωση ενός ζεύγους και των δύο του παιδιών», που κατοικούν στην πόλη Ουέλβα της μεγάλης νότιας Αυτόνομης Περιοχής της Ισπανίας, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, εξήγησε η κεντροαριστερή τοπική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

«Ήμουν τυχερή», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρία ντελ Κάρμεν Ανδρούχαρ, η μητέρα των δύο παιδιών, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

Το νοικοκυριό αυτό έγινε το πρώτο που επωφελήθηκε από το μέτρο που ισχύει στην ίδια περιφέρεια, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η αφαίρεση από τις τράπεζες της εκμετάλλευσης ορισμένων κατοικιών για μία περίοδο το ανώτατο έως τριών ετών, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο έξωσης των πιο ευάλωτων οικονομικά οικογενειών.

Η Μαρία ντε Κάρμεν Ανδρούχαρ έχει εισόδημα μόλις 400 ευρώ τον μήνα από την απασχόλησή της ως οικιακής βοηθού, ενώ ο μακροχρόνια άνεργος σύζυγός της λαμβάνει μόνον το κρατικό βοήθημα των 420 ευρώ, μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Επειδή δεν κατόρθωναν να πληρώνουν τις δόσεις του στεγαστικού δανείου τους, το διαμέρισμά τους «είχε περιέλθει σε μία διαχειριστική εταιρεία, εν όψει της έξωσής τους», επεσήμανε η τοπική κυβέρνηση. Πλέον, η οικογένεια θα μπορεί να καταβάλλει ενοίκιο ισόποσο με το 25% των εισοδημάτων της.

Σύντομα, άλλες 17 οικογένειες στην Ανδαλουσία – παραδοσιακό προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος – θα έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν σε αυτό το σωτήριο μέτρο, πρόσθεσε η τοπική κυβέρνηση. Η ανεργία στην Ανδαλουσία ανέρχεται στο 35,8%, κατά πολύ υπεράνω του 26,3% του εθνικού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, οι τράπεζες κι οι εταιρείες ακινήτων που κατέχουν κλειστά διαμερίσματα είναι αναγκασμένες να τα ενοικιάσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 9.000 ευρώ.

Το μέτρο, που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ξεσήκωσε την αντίδραση της συντηρητικής, εθνικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, η οποία κατέθεσε προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της συνταγματικότητάς του. Στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρά την προσφυγή της Μαδρίτης, το Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας υιοθέτησε τελειωτικά τον νόμο για την «Κοινωνική Λειτουργία της Κατοικίας», που επιτρέπει την εφαρμογή του.

Παράλληλα, την ανησυχία της για το κοινωνικό αυτό μέτρο έχει διατυπώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που από τον Ιούνιο έχει αναφερθεί στις πιθανές επιπτώσεις που αυτό ενδέχεται να έχει, ιδίως στην αγορά ακινήτων, η οποία έχει καταρρεύσει αφότου έσπασε η φούσκα στον τομέα αυτόν το 2008, εκτιμώντας πως η εφαρμογή του ενδέχεται να αποθαρρύνει τους επενδυτές.