Σε έως και 200 μπορεί να ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο ενός πλοιαρίου την περασμένη Παρασκευή στα ανοιχτά της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Οι αρχές έχουν ως τώρα ανασύρει τις σορούς 38 ανθρώπων και έχουν διασώσει 212 επιζώντες από το ναυάγιο της 11ης Οκτωβρίου, το οποίο σημειώθηκε περίπου 80 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μάλτας και 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λαμπεντούζα.

«Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι μαρτυρίες που έδωσαν οι διασωθέντες μετανάστες έχουμε διάφορες εκδοχές όσον αφορά το πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο», σημείωσε ο Μούσκατ.

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ποια εκδοχή είναι η σωστή, αλλά από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε ο αριθμός των νεκρών μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 200», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του πλοίου πιστεύεται ότι ήταν πρόσφυγες από την Συρία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες μετανάστες έχουν πνιγεί μετά την βύθιση των σκαφών που τους μετέφεραν λαθραία στην Ευρώπη. Δεκατρείς πνίγηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου κοντά σε ακτή της νοτιοανατολικής Σικελίας, ενώ την 3η Οκτωβρίου τουλάχιστον 364 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν βυθίστηκε το πλοίο που τους μετέφερε σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί της Λαμπεντούζα.