Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αιχμαλώτισαν τον Λατίφ Μεχσούντ, ένα ανώτερο στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν, ανακοίνωσε απόψε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκπρόσωπός του Μέρι Χαρφ ωστόσο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το τι συνέβη ή πού κρατείται ο Μεχσούντ, τον οποίο περιέγραψε ως ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν («Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν»).

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν πράγματι. . . τον ηγέτη των τρομοκρατών Λατίφ Μεχσούντ», ανέφερε η Χαρφ. Πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του είχε αναλάβει την ευθύνη για την απόπειρα να διαπραχθούν βομβιστικές επιθέσεις στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης το 2010, καθώς και για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες εντός του Πακιστάν.

Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ανέφερε σήμερα ότι ο Μεχσούντ συνελήφθη πρόσφατα στο ανατολικό Αφγανιστάν, όταν οι Αμερικανοί τον απέσπασαν από τα χέρια πρακτόρων της αφγανικής υπηρεσίες πληροφοριών που προσπαθούσαν να τον στρατολογήσουν ως έναν ενδιάμεσο ενόψει των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Καμπούλ, το Ισλαμαμπάντ και τους Ταλιμπάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι φέρεται να εξοργίστηκε από την σύλληψη του Μεχσούντ, ο οποίος σύμφωνα με έναν σύμβουλό του ο οποίος μίλησε στην Ποστ «αποσπάστηκε βίαια από τους Αμερικανούς που τον μετέφεραν στη (φυλακή) Μπαγκράμ».

Ωστόσο ο Καρζάι, ο οποίος συναντήθηκε απόψε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για την επιχείρηση αυτή.

Οι δύο άνδρες εξάλλου φέρονται να έκαναν βήματα προς την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων μάχιμων δυνάμεων το 2014 και θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ των που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί από την Καμπούλ.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι θέλει να έχει συναφθεί μια συμφωνία για το ζήτημα αυτό ως τα τέλη του Οκτωβρίου.