Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα προτείνει σήμερα μια προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ.

Σαν αντάλλαγμα επιζητούν έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μια ευρεία γκάμα οικονομικών θεμάτων, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Τζον Μπένερ δήλωσε πως: «Θα προσφέρουμε σήμερα στον πρόεδρο τη δυνατότητα να προχωρήσει μια προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, με αντάλλαγμα να συμφωνήσει να συζητήσει μαζί μας για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε ώστε να λειτουργήσει και πάλι το ομοσπονδιακό κράτους και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα επείγοντα προβλήματα της Αμερικής».

Ο Μπένερ και 17 ακόμη Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις 23:35 ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα για να συζητήσουν αυτή την πρόταση.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει και τα 232 μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως ο Μπένερ αρνήθηκε.

Πάντως μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία ότι ο Ομπάμα θα αρνηθεί να διαπραγματευτεί για οικονομικά θέματα, αν εγκρίνουν μια αύξηση του ορίου του χρέους για έξι εβδομάδες χωρίς προϋποθέσεις.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία από μέλη όλων των πλευρών» για την πρόταση σχετικά με την προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, δήλωσε ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων.

Το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.