Η Τεχεράνη θεωρεί Ιρανούς υπηκόους τα θύματα της κατάρριψης του Boeing 737

Η επίσημη θέση από την κυβέρνηση


ΚΟΣΜΟΣ
22:25
20/01/2020
Η Τεχεράνη θεωρεί Ιρανούς υπηκόους τα θύματα της κατάρριψης του Boeing 737
1
loading

Η Τεχεράνη θεωρεί Ιρανούς πολίτες τα θύματα του ουκρανικού Boeing 737 που καταρρίφθηκε «κατά λάθος» στις 11 Ιανουαρίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Πολλοί από τους 176 επιβαίνοντες του αεροσκάφους που σκοτώθηκαν στη συντριβή ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, που δεν αναγνωρίζει η Ισλαμική Δημοκρατία. Πενήντα-επτά υπήκοοι Καναδά ήταν ανάμεσα στα θύματα.

«Ενημερώσαμε τον Καναδά ότι η Τεχεράνη θεωρεί τους επιβάτες με διπλή υπηκοότητα που σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους ως Ιρανούς πολίτες… Το Ιράν πενθεί τους θανάτους τους», τόνισε ο Μουσαβί στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν απέρριψε την ιρανική θέση περί διπλής υπηκοότητας, χαρακτηρίζοντας την «ανοησίες». Ο πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό δήλωσε την Παρασκευή πως το ζήτημα δεν έχει στην πραγματικότητα προκύψει καθώς οι Ιρανοί αναγνωρίζουν τη σημασία των επιθυμιών των οικογενειών των θυμάτων.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε διαβεβαιώσεις από αυτούς (Ιράν) πως αυτό θα συμβεί», είπε ένας Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος σήμερα, αναφερόμενος στο σεβασμό της επιθυμίας των οικογενειών. «Φυσικά, θα τους κρίνουμε με βάση τις ενέργειές τους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη συνελήφθη για μικρό χρονικό διάστημα. Ιρανοί αξιωματούχοι μίλησαν για μια «παράνομη» διαδήλωση καθώς ο Βρετανός πρέσβης συμμετείχε σε μια αγρυπνία για τα θύματα. Τη σύλληψή του καταδίκασε το Λονδίνο.

«Το Ιράν σέβεται όλους τους ξένους διπλωμάτες στο Ιράν εφόσον δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ αναφερόμενους στη σύλληψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar τριαλαρο

    Και αυτό είναι είδηση γιατί? Ούτε η Ελλάδα αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα. Στην Ελλάδα μάλιστα χάνεις την ελληνική υπηκόοτητα αυτόματα με το που αποκτήσεις την ξένη.
    Στην Γερμανία, όλοι οι Τούρκοι έχουν και τις δυο υπηκόοτητες. Όταν λέμε δηλ. ότι οι Τούρκου είναι 50 μυρια, τα 25 μένουν πραγματικά Τουρκία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει