Αντιμέτωποι με μία ασυνήθιστη κατάσταση ήρθαν οι διασώστες του τμήματος της υπηρεσίας διάσωσης του Σαράγεβο που δραστηριοποιείται κυρίως στον εντοπισμό, απεγκλωβισμό και διάσωση ορειβατών ή αναρριχητών το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Και αυτό διότι, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που πήραν τα…βουνά για να ξεφύγουν λίγο από την αποπνικτική -λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – «καθημερινότητα» στο Σαράγεβο, δίχως όμως να έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Η υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει σε πολλές περιπτώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο κυρίως σε πάρκα αλλά και στο βουνό Τρέμπεβιτς και, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, όλοι οι τραυματισμοί των ατόμων οφείλονται σε ανεπαρκή και ακατάλληλο εξοπλισμό, κυρίως παπούτσια που δεν προορίζονται για περπάτημα σε πάγο, παγωμένες επιφάνειες και χιόνι πολλών ημερών. Πολλά είναι τα περιστατικά με τραυματίες που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος του Σαράγεβο ανακοίνωσε ότι κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι την 1η Μαρτίου 2020, οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα εισιτήρια για το τελεφερίκ που οδηγεί στο Τρέμπεβιτς. Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο που υιοθετήθηκε ως μορφή στήριξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης λόγω του υψηλού επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τις χειμερινές μέρες, ανακοίνωσε ο δήμος του Σαράγεβο.

«Θέλουμε να διευκολύνουμε τους πολίτες να βγουν έξω στον καθαρό αέρα, να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης στο Τρέμπεβιτς» υπογραμμίζεται.