Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα την «αποφασιστικής σημασίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο, στην οποία η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή συνεχίζει να θεωρεί ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για την Ιταλία», κι επομένως «είναι πολύ θετικό το γεγονός πως η ιταλική κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί», ανέφερε ο Μπαρόζο σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θεωρεί «κρίσιμο το να αποφευχθεί μια τεχνητή πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προσπάθειες να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας». Αυτό έχει «αποφασιστική σημασία, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά επίσης και για την ευρωζώνη και για την ΕΕ στο σύνολό της», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε επαφές με τους Ιταλούς πολιτικούς ηγέτες, ιδίως με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Λέτα. Χθες, μία ημέρα πριν από την διαδικασία στο κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μπαρόζο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση- και όπως και ο ίδιος, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα εκτίμησε ότι η Ιταλία έχει πλέον μια κυβέρνηση η οποία είναι «ενισχυμένη», κι άρα «μπορεί να συνεχίσει την αποστολή της: να σταθεροποιήσει την Ιταλία και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις».

Ο Σβόμποντα έκανε λόγο περί «καταστροφικής συμπεριφοράς» από μέρους του Μπερλουσκόνι, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη και κατακριτέα» την απόπειρα να προκληθεί η «πτώση της κυβέρνησης», η οποία θα προκαλούσε «αναταραχή στις αγορές και παρατεταμένο χάος σε μια χώρα που χρειάζεται πάνω απ’ όλα σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.