Προβάδισμα της κεντροαριστεράς στην πρόθεση ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία IPR Marketing για λογαριασμό του δελτίου ειδήσεων του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας, Rai Tre.

Η κεντροαριστερά συγκεντρώνει ένα 35% της πρόθεσης ψήφου, η κεντροδεξιά το 33%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων το 22% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 6,2%.

Όσον αφορά τα κόμματα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πείθει 28,5% των Ιταλών. Η νέα Φόρτσα Ιτάλια συγκεντρώνει 25%. Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία εξασφαλίζει 4,5% της πρόθεσης ψήφου, η κεντρώα Επιλογή Πολιτών το 4% και το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο UdC 2%.

Η Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει το 3,7% του στατιστικού δείγματος και το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» 2,3%.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, στην κορυφή βρίσκονται δυο στελέχη του κεντροαριστερού χώρου: ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι (πιθανός νέος επικεφαλής των Δημοκρατικών) οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό του 48%.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας της «νέας Φόρτσα Ιτάλια» και υπό παραίτηση αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξασφαλίζει 32%, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 24% και ο Μπέπε Γκρίλο 18%.

Στο μεταξύ, εν αναμονή της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα ενώπιον ολομέλειας του ιταλικού κοινοβουλίου-της γερουσίας και της Βουλής—, η Rai μετέδωσε ότι οι διαφωνίες και οι εντάσεις στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συνεχίζονται και κλιμακώνονται.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείεται ακόμη και να «χωριστεί στα δυο» στο άμεσο μέλλον η κοινοβουλευτική ομάδα της Φόρτσα Ιτάλια στην Βουλή και στην γερουσία: από την μία θα παραταχθεί το «παραδοσιακό κόμμα» που θα συνεχίσει να υπακούει στις εντολές του Μπερλουσκόνι και από την άλλη μια ομάδα μετριοπαθέστερων πολιτικών, η οποία επιθυμεί την αποφυγή των προώρων εκλογών και την συναίνεση.