Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέβαλε επ’ αόριστον τη σύνοδό του η οποία επρόκειτο να γίνει την Κυριακή στη Χάγη με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

«Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ σχετικά με τη Συρία, η οποία είχε προγραμματιστεί για την 22α Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε», ανέφερε ο ΟΑΧΟ σε μια ανακοίνωσή του. «Θα ανακοινώσουμε τη νέα ημερομηνία και ώρα όταν αυτό είναι δυνατό», πρόσθεσε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει σήμερα το πρωί πως το 41μελές Εκτελεστικό του Συμβούλιο θα συνεδρίαζε την Κυριακή στην έδρα του στη Χάγη για να συζητήσει σχετικά με τα σχέδια καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Στη συζήτηση αυτή επρόκειτο να εξεταστούν διαδικαστικά θέματα και να συζητηθούν τα στοιχεία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, τα οποία παραλήφθηκαν σήμερα.

Νωρίτερα, ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι η Δαμασκός υπέβαλε λεπτομερή στοιχεία για τα χημικά όπλα της Συρίας σε αυτόν. «Ο ΟΑΧΟ έβαλε από μέρους της συριακής κυβέρνησης έναν πρώτο κατάλογο σχετικά με το πρόγραμμά της των χημικών όπλων», ο οποίος «βρίσκεται στην διαδικασία εξέτασης από την τεχνική γραμματεία» του Οργανισμού όπως ανέφερε.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας πιστεύεται ότι διαθέτουν 1.000 μετρικούς τόνους θανατηφόρων χημικών τοξινών, τους οποίους η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να καταστρέψει βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας.

Επίσημα η Συρία προγραμματίζεται να γίνει το 190ό μέλος του ΟΑΧΟ την 14η Οκτωβρίου 2013.