Μάχη και για την τελευταία ψήφο δίνουν όλα τα κόμματα στη Γερμανία δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Οριακή πλειοψηφία κερδίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ εκτός βουλής φαίνεται να μένει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στις 18:00 την Κυριακή (19:00 ώρα Ελλάδας) θα μεταδοθούν τα πρώτα έξιτ πολς και στη συνέχεια σταδιακά τα αποτελέσματα.

Σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP) χάσει την πλειοψηφία, ανέβει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και μειωθεί η εκλογική δύναμη των Πρασίνων, τότε ο συσχετισμός δυνάμεων στη νέα Βουλή μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκος.

Η δεύτερη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας (ZDF) σπάζοντας χθες το βράδυ μια παράδοση ετών, σύμφωνα με την οποία 10 μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες δεν μεταδίδονται σφυγμομετρήσεις για να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι, μετέδωσε το «Εκλογικό Βαρόμετρο».

Τα νέα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%) με το κόμμα των Φιλελευθέρων να μπαίνει στη βουλή (5,5%), το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ανεβαίνει στο 27%, τους Πράσινους να συγκεντρώνουν ένα 9%, το κόμμα Η Αριστερά να κυμαίνεται γύρω στο 8,5% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να συγκεντρώνει 4% και να μένει εκτός.

Στο δημοσίευμα της DW, υπενθυμίζεται ότι χθες δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild έδινε στο κόμμα 5% και μαζί εισιτήριο εισόδου στη γερμανική βουλή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εν λόγω ινστιτούτου Χέρμαν Μπίνκερτ όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το AfD, απείχαν σε ποσοστό 28% από τις προηγούμενες εκλογές του 2009. Πάντως οι Γερμανοί εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους σε σχέση με την παρουσία του κόμματος στη βουλή, 66% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο κόμμα θα «σκοντάψει» στο όριο του 5%, ενώ αντίθετα το 49% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι Φιλελεύθεροι θα τα καταφέρουν τελικά.

Η επιλογή του ZDF να δώσει στη δημοσιότητα σφυγμομετρήσεις τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών επικρίθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, χριστιανοδημοκράτη Νόρμπερτ Λάμερτ. «Οι καθημερινές δημοσιεύσεις με αυξομειώσεις της δύναμης των κομμάτων μέχρι τις εκλογές δεν είναι και κανένα κατόρθωμα», δηλώνει στη σημερινή Rheinische Post.