Οι Ταλιμπάν σκότωσαν 10 Αφγανούς αστυνομικούς και συνέλαβαν ομήρους άλλους 16 σε ενέδρα στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε ένας αξιωματούχος των αφγανικών αρχών.

«Μια οχηματοπομπή της αστυνομίας έπεσε σε ενέδρα την οποία είχαν στήσει οι Ταλιμπάν στην περιφέρεια Ουαρντούτζ, καθώς πήγαινε σε μια απομακρυσμένη περιοχή για μια επιχείρηση απομάκρυνσης» εκρηκτικών, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι αντάρτες σκότωσαν 10 αστυνομικούς και πήραν ομήρους άλλους 16 στο επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε χθες Τετάρτη, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για μια επίθεση από ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος με στόχο ένα στέλεχος της αλ Κάιντα την 7η Σεπτεμβρίου—στην οποία, σύμφωνα με έναν Αφγανό αξιωματούχο, σκοτώθηκαν οκτώ γυναίκες και παιδιά.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων αποτελούν επί μακρόν αιτία εντάσεων μεταξύ του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και των δυτικών κρατών τα οποία των υποστηρίζουν. Ο Καρζάι είχε απαγορεύσει στις αφγανικές δυνάμεις να καλούν εναέρια υποστήριξη εκ του σύνεγγυς, αλλά η διαταγή αυτή συχνά δεν τηρείται.

Αρχικά, η ISAF είχε ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν «10 (μέλη των) δυνάμεων του εχθρού», χωρίς να κάνει λόγο περί απωλειών μεταξύ των αμάχων. Όμως, όταν «ήλθαν στην επιφάνεια καταγγελίες περί απωλειών μεταξύ των αμάχων η ISAF ξεκίνησε έρευνα» δήλωσε μια εκπρόσωπός της, η συνταγματάρχης Τζέιν Κρίκτον.

Ο Καρζάι είχε καταδικάσει εξαρχής την συγκεκριμένη επίθεση λέγοντας ότι μια επιδρομή εναντίον γυναικών και παιδιών παραβιάσει «όλες τις διεθνώς συμφωνημένες αρχές».

Αφγανοί αξιωματούχοι στην Κουνάρ είπαν ότι ειδικές δυνάμεις του NATO ζήτησαν την επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο ένα μέλος της αλ Κάιντα. «Τέσσερις γυναίκες, τέσσερα παιδιά, δύο οδηγοί, ένας έμπορος και τρεις φερόμενοι (ως εξτρεμιστές) σκοτώθηκαν», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κουνάρ, Σούτζα αλ Μουλχ Τζαλάλα, ενώ ένα κορίτσι 4 ετών τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Καρζάι έχει καλέσει τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τον πόλεμο κι έχει εκφράσει την ελπίδα ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν όταν οι μάχιμες δυτικές δυνάμεις εγκαταλείψουν το έδαφος του Αφγανιστάν το 2014. Οι Ταλιμπάν αποκαλούν τον Καρζάι «μαριονέτα» των ΗΠΑ.