Μήπως είστε από τους ανθρώπους που περνούν ευχάριστα μέρες ολόκληρες «αραγμένοι» στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση; Θα μπορούσατε να καθίσετε ακίνητοι για ώρες με μόνη παρέα τον υπολογιστή;

Αν ναι, κι εφόσον είστε Αμερικανός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, μπορείτε να διαδραματίσετε το δικό σας ρόλο στο μέλλον των ταξιδιών του ανθρώπου στο διάστημα καθώς η Nasa αναζητεί εθελοντές που θα μείνουν ξαπλωμένοι για 70 ημέρες, στο πλαίσιο έρευνας για τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα.

Το ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική δεν σημαίνει πως είναι και τζάμπα: Η NASA προσφέρει στους συμμετέχοντες περίπου 5.000 δολάρια το μήνα!

Η έρευνα διεξάγεται στο Johnson Space Centre στο Houston όπου οι συμμετέχοντες θα περάσουν δύο εβδομάδες εκτελώντας καθημερινές δραστηριότητες ώστε οι επιστήμονες να μελετήσουν τα σώματά τους σε κανονικές συνθήκες.

Στη συνέχεια θα περάσουν 70 ημέρες σε ένα κρεβάτι με κλίση όπου θα υπάρχει φως για 16 ώρες την ημέρα και σκοτάδι της υπόλοιπες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση, βιβλία, ίντερνετ ενώ επιτρέπονται οι επισκέπτες και παρέχεται φαγητό που θα διατηρεί το σώμα στο βάρος του.

Οι μόνες κινήσεις που θα επιτρέπονται είναι όταν οι ειδικοί θα κάνουν ελέγχους και μετρήσεις για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές στα οστά, τους μύες, το κυκλοφορικό, τη διατροφή και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετά τις 70 ημέρες ακινησίας ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης δύο εβδομάδων ώστε το σώμα να επιστρέψει στην κανονική του φόρμα.

Αν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε- και είστε και Αμερικανός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ-  μπορείτε να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα εδώ.