Τη νέα συμφωνία της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα θα παρουσιάσει, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα.

Ο ρουμάνος πρωθυπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη νέα συμφωνία η χώρα θα είναι σε θέση να καταγράψει καλύτερο ρυθμό απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως δε, όσων σχετίζονται με τον τομέα των μεταφορών και – όπως είπε- μεταφράζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αν και -όπως ανακοινώθηκε- δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα συμφωνία διότι έχει απόρρητο χαρακτήρα έως ότου εξεταστεί από το Συμβούλιο Διευθυντών του ΔΝΤ, ο κ. Πόντα, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα έχουν πρόσβαση στην επιστολή πρόθεσης που είναι έχει αποσταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ.

Η ρουμανική κυβέρνηση, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία για τη νέα, προληπτικού χαρακτήρα συμφωνία, διάρκειας 24 μηνών.

Η συνολικού ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων οικονομική στήριξη χρηματοδοτείται εξίσου από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Διευθυντών του ΔΝΤ εντός του Σεπτεμβρίου.