Μακρόν και Σίσι καλούν σε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στη Λιβύη

«Αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας το μνημόνιο με την Τουρκία»


ΚΟΣΜΟΣ
17:39
30/12/2019
Μακρόν και Σίσι καλούν σε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στη Λιβύη
2
loading

Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης εξέτασαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι δήλωσε ότι «οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία για να βρουν μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι τόνισε ότι «η στάση του Καΐρου για την κρίση στη Λιβύη είναι σαφής, καθώς εστιάζεται στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, στη στήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διακοπή της παράνομης ξένης παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις της Λιβύης».

Παράλληλα, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αφορούσε επίσης την ενίσχυση της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας.

«Ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στη Λιβύη»

Από την άλλη, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι μίλησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και λιβύων παραγόντων (...) στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (...) ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ανακοινώνοντας πως θα διεξαχθεί προσεχώς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων τα οποία θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».

Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Αλαλουμ

    Αφού ο Σισι τα βρήκε σκούρα μαζί με τον χαφταρ ζήτησε έκτακτη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου η έκθεση ο στόχος της συνάντησης μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη ο στρατηγός Χαφταρ πηγε στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να πραγματοποιήσει κάποιες επαφές για μην διεξαχθεί η ψηφοφορία στο τουρκικο κοινοβούλιο για την αποστολή στρατευμάτων...

  2. avatar Αν περιμένετε τα Ηνωμένα Έθνη σωθήκαμε !

    Τι έχει να προσφέρει στον πλανήτη , ένα τσούρμο , λαδωμένοι γραφειοκράτες ; Και μόνο οι πρόεδροι που εκλέγονται κατά καιρούς , καταλαβαίνεις , ότι πρόκειται για πιόνια !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει