Παγκόσμια ανησυχία εγείρει το έκρυθμο σκηνικό στη Λιβύη, η οποία φλέγεται τις τελευταίες ώρες. Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική βοήθεια.

Όπως έγινε γνωστό, πάντως, από το πρακτορείο Anadolu τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη.

Στα ύψη εκτοξεύθηκε η ανησυχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από ένα 24ωρο ότι εάν «σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ενδέχεται τη Δευτέρα να προχωρήσει σε κατάθεση υπομνήματος προκειμένου η βουλή να συνεδριάσει εκτάκτως στις 2 Ιανουαρίου, για να αποφασίσει αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη Λιβύη.