Απέρριψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε σήμερα την προειδοποίηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν περί αποστολής ενός «δώρου Χριστουγέννων», λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «το αντιμετωπίσουν πολύ επιτυχώς», εν μέσω ανησυχιών στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Πιονγκγιάνγκ ίσως ετοιμάζεται για δοκιμή πυραύλου.

«Θα μάθουμε ποια είναι η έκπληξη και θα την αντιμετωπίσουμε πολύ επιτυχώς», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο. «Θα δούμε τι θα συμβεί».

«Ίσως είναι ένα ωραίο δώρο», σχολίασε. «Ίσως είναι ένα δώρο όπου μου στέλνει ένα όμορφο βάζο, τελείως αντίθετο από μια δοκιμή πυραύλου».

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό τον μήνα για το ενδεχόμενο να λάβει ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο», όπως μεταδίδουν Reuters και AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε μετά την προθεσμία που έδωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στις ΗΠΑ, μέχρι το τέλος του χρόνου, για τη διατύπωση προτάσεων συμβιβασμού στις συνομιλίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απευθύνοντας την προειδοποίηση στις 3 Δεκεμβρίου, η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να παρατείνει τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους και είπε ότι «εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ τι χριστουγεννιάτικο δώρο θα επιλέξει να λάβει».

Στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ έχουν πει πως η απάντηση της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, δοκιμές που έχει αναστείλει η Βόρεια Κορέα, όπως και δοκιμές πυρηνικών βομβών, από το 2017.

Η Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ότι η αναστολή των δοκιμών είναι απόδειξη ότι η πολιτική του να συζητά με τη Βόρεια Κορέα, περιλαμβανομένων ιστορικών συναντήσεων κορυφής με τον Κιμ, λειτουργεί.