Την παράταση της κράτησης του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν που κατηγορείται για κατασκοπεία αποφάσισε το δικαστήριο της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πληροφορίες του πρακτορείου interfax, η κράτηση του Αμερικανού παρατείνεται έως τις 29 Μαρτίου του 2019.

Ο Γουίλαν ο οποίος έχει αμερικανική, βρετανική, καναδική και ιρλανδική υπηκοότητα, είχε συλληφθεί στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2018 με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία ενώ η οικογένεια του επεσήμανε πως είχε πάει στη Ρωσία για έναν γάμο. 

Τον Αύγουστο ο κρατούμενος πρώην πεζοναύτης σε ακρόαση στο δικαστήριο Λεφόρτοβο της Μόσχας καταγγείλει τραυματισμό του στο σωφρονιστικό κατάστημα.

«Τραυματίστηκα στη φυλακή, αλλά η φυλακή δεν θέλει να σας το πει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά την ώρα που έφθασε στο δικαστήριο με χειροπέδες και με τη συνοδεία δύο φρουρών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

«Αισθάνομαι έναν ισχυρό πόνο λόγω του τραυματισμού του από τους δεσμοφύλακες» είχε πει κατηγορώντας τη σωφρονιστική διοίκηση ότι «αρνείται να του παράσχει ιατρική θεραπεία».

Ποιος είναι ο Πολ Γουίλαν που κατηγορείται για κατασκοπεία

Ο πρώην πεζοναύτης συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου του 2018 σε ένα πλαίσιο ήδη βαρύ από υποθέσεις αυτού του τύπου ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) υποστηρίζει ότι τον συνέλαβε «ενώ διέπραττε κατασκοπεία», κάτι που ο ίδιος διαψεύδει. Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών.

Τον Φεβρουάριο ο συνήγορός του είπε πως ο πελάτης του, που διαθέτει επίσης την ιρλανδική και την καναδική υπηκοότητα, παγιδεύτηκε από μια γνωστή του η οποία του έδωσε ένα στικάκι USB το οποίο ο ίδιος νόμιζε ότι περιείχε φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί σε μια προηγούμενη επίσκεψή του στη Ρωσία.