Πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όπως ανακοίνωσε ο δημόσιος κατήγορος της Σαουδικής Αραβίας.

Η έρευνα περιέλαβε και τον Σαούντ Αλ Κατάνι, υψηλόβαθμο σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου της χώρας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε βάρος του οποίου όμως δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο φόνος του Κασόγκι, δημοσιογράφου της Washington Post, πυροδότησε τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση της Σαουδικής Αραβίας από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς ηγέτες και ισχυροί επιχειρηματίες έλαβαν αποστάσεις από το Ριάντ.

Η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε την εντολή για την εκτέλεση του Κασόγκι, σύμφωνα με έκθεση της Washington Post, που επικαλείται ο Guardian.

Ο πρίγκιπας διάδοχος αρνείται εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό δίκτυο πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη, ως ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας.

Ακόμα τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών «για τον ρόλο τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος αυτού και την παραβίαση της νομοθεσίας». Όλοι έχουν δικαίωμα έφεσης.

Ο Κασόγκι ήταν επικριτής του πρίγκιπα Μοχάμεντ. Τελευταία φορά τον είδαν στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει να πάρει μκάποια έγγραφα ενόψει του γάμου του. Το σώμα του πιστεύεται πως διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο του προξενείου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης πως ο Σαουδάραβας γενικός πρόξενος Μοχάμεντ Αλ Οτάιμπι δεν ήταν ένοχος. Απελευθερώθηκε μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

Έπειτα από εννέα συνεδριάσεις, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως εκείνοι που κρίθηκαν ένοχοι για φόνο δεν είχαν προηγούμενη πρόθεση. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Κασόγκι δεν ήταν προμελετημένη» αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Η δίκη έγινε υπό πλήρη μυστικότητα, με παρόντες μόνο λίγους διπλωμάτες- κάποιοι από την Τουρκία- και μέλη της οικογένειας του Κασόγκι.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, 21 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και 10 είχαν κληθεί για ανάκριση χωρίς να συλληφθούν.