Η εφορευτική επιτροπή στην Καμπότζη επικύρωσε σήμερα τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του κόμματος του σχεδόν αμετακίνητου από τη θέση του πρωθυπουργού Χουν Σεν, καθώς οι υποψίες για νοθεία έχουν βγάλει την αντιπολίτευση στους δρόμους.

Το Κόμμα του Καμποτζιανού Λαού (CPP) του Χουν Σεν διατηρεί την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο με 68 έδρες, έναντι 55 του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) του Σαμ Ράινσι, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Με την ανακοίνωση αυτή επικυρώθηκε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, που διεξήχθησαν στα τέλη Ιουλίου και στερεί από την αντιπολίτευση το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να το αμφισβητήσει.

Περίπου 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην Πνομ Πενχ, κρατώντας στα χέρια έναν λωτό—το σύμβολο της ειρήνης—για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές μεθοδεύσεις.

«Εκείνοι που έκλεψαν την ψήφο μας δεν θα ζήσουν ευτυχισμένοι», δήλωσε με την ευκαιρία της διαδήλωσης ο Σαμ Ράινσι, αμέσως μετά την αναπομπή μίας προσευχής, στην οποία κάλεσε σε βοήθεια «τα πνεύματα» των αρχαίων βασιλέων της Καμπότζης, για «να αποδωθεί δικαιοσύνη» και κατήγγειλε τη «δικτατορία». Η αντιπολίτευση ζητεί να διεξαχθεί έρευνα για καλπονοθεία από ανεξάρτητη επιτροπή.

Ο Χουν Σεν—που βρίσκεται στην εξουσία επί 28 χρόνια και του οποίου η κυβέρνηση κατηγορείται ότι έχει φιμώσει την αντιπολίτευση—έχει δηλώσει πως θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ακόμη κι εάν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νέο Κοινοβούλιο.