Τέσσερις γυναίκες, σερβιτόρες σε μπαρ στη Σιουδάδ Χουάρες, στο βόρειο Μεξικό, δολοφονήθηκαν χθες Τρίτη από δύο άγνωστους ενόπλους, γνωστοποίησε η εισαγγελία.

Η Χουάρες, πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ, στην Πολιτεία Τσιουάουα, έγινε διαβόητη τη δεκαετία του 1990 εξαιτίας του κύματος βίας που είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ιδίως γυναίκες.

Σύμφωνα με την πολιτειακή εισαγγελία, οι δύο ένοπλοι μπήκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στο μπαρ Μαναντιάλ και ο καθένας τους σκότωσε δύο σερβιτόρες πυροβολώντας τις στο κεφάλι. Κανένας θαμώνας δεν τραυματίστηκε.

Οι δράστες των τεσσάρων φόνων κατόπιν διέφυγαν «με ένα όχημα στο οποίο τους περίμενε οδηγός και άλλος ένας ένοπλος», σύμφωνα με την εισαγγελία στην Τσιουάουα.

Πηγές προσκείμενες στην εισαγγελία σημείωσαν ότι πολλές από τις υποθέσεις δολοφονιών γυναικών στη Χουάρες συνδέονται με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, κατά συνέπεια λίγες από αυτές της ανθρωποκτονίες χαρακτηρίζονται γυναικοκτονίες από τις δικαστικές αρχές.

Σε όλη τη μεξικανική επικράτεια από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο διαπράχθηκαν 726 δολοφονίες γυναικών που οι αρχές χειρίζονται ως πιθανές γυναικοκτονίες. Υποβλήθηκαν πάνω από 50.000 καταγγελίες από γυναίκες για σωματικές βλάβες που τους προκλήθηκαν από πρόθεση την ίδια περίοδο.

Κατά επίσημα στοιχεία, το κύμα γυναικοκτονιών στο Μεξικό συνεχίζεται, με κατά μέσον όρο δέκα δολοφονίες γυναικών να διαπράττονται καθημερινά. Στην πλειονότητά τους, οι φόνοι αυτοί μένουν ατιμώρητοι.

Οι αναρίθμητες δολοφονίες γυναικών που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του ’90 στη Χουάρες οδήγησαν τις αρχές του Μεξικού να αναγνωρίσουν επίσημα το 2007 τις νομικές έννοιες της γυναικοκτονίας και της βίας εξαιτίας του φύλου, τις οποίες το τρέχον διάστημα αποδέχονται συνολικά 15 κράτη της Λατινικής Αμερικής.