Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Α’ Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «φίλοι της Δύσης τρυπούσαν τα σκάφη των μεταναστών βυθίζοντας τα», μια δήλωση με την οποία -κατά πολλούς «φωτογραφίζει» την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Ερντογάν βρέθηκε -τι άλλο- το χρήμα. Όπως είπε, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα του «Φιλελεύθερου», μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, 20.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έπεσαν θύματα «των τεράστιων κυμάτων της Μεσογείου». Επίσης, πρόσθεσε ότι πίσω από αυτό που αποκαλείται σήμερα «προσφυγική κρίση» υπάρχει ένα μεγάλο δράμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του αισθάνθηκε περισσότερο το βάρος των κυμάτων των προσφύγων και πως αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 3,7 είναι Σύροι. Επιπλέον, ανέφερε πως μέχρι σήμερα η Άγκυρα έχει ξοδέψει 40 δισ. δολάρια για τους πρόσφυγες, ενώ η βοήθεια που ήρθε από έξω ήταν περιορισμένη.

«Η Ε.Ε. μας έδωσε υποσχέσεις. Είπαν θα δώσουμε στις οργανώσεις για τους πρόσφυγες 3,3 δισ. ευρώ. Τι κρίμα που μέχρι στιγμής η Ε.Ε. έδωσε σε αυτές τις οργανώσεις 2 δισεκατομμύρια… Ακόμη ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το δεύτερο πακέτο των 3 δισ. Από αυτά λένε “έρχονται” τα 450 εκατομμύρια, αλλά ακόμη δεν ήρθαν», επισήμανε ο Ερντογάν.

Τέλος, κατηγόρησε «πολλούς φίλους της Δύσης» πως προτίμησαν να δουν το προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειας και του συμφέροντος και ότι «τίμησαν μια εντελώς λανθασμένη σκέψη, που έλεγε πως θα προστάτευαν την Ευρώπη από το προσφυγικό κύμα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα, ως λύση ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις που θα τις θυμόμαστε με ντροπή στο μέλλον συμπεριλαμβανομένης και την βύθισης σκαφών των μεταναστών στη Μεσόγειο. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και αυτοί οι άνθρωποι θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου».