Την παύση της δραστηριότητας οκτώ πολιτικών κομμάτων κατηγορώντας τα πως δεν συμμετείχαν στις εκλογικές αναμετρήσεις πέτυχε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης πέτυχε έπειτα από προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τα συγκεκριμένα κόμματα δεν συμμετείχαν στις εκλογές κατά τη διάρκεια των επτά ετών της ύπαρξης τους, ενώ αναμένεται ο τερματισμός της δραστηριότητα και άλλων τριών πολιτικών κομμάτων, καθώς οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις που τα αφορούν δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα οκτώ κόμματα των οποίων τερματίζεται η πολιτική τους δραστηριότητα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι το «Λαϊκό Κόμμα για τις γυναίκες της Ρωσίας», η «Συμμαχία των πράσινων», η «Συμμαχία των πολιτών», το «Λαϊκό Κόμμα της Ρωσίας», το «Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρωσίας» το «Κόμμα των συνταξιούχων της Ρωσίας», το κόμμα «Πόλεις της Ρωσίας» και το «Αγροτικό Κόμμα της Ρωσίας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο επίσης αποφάσισε την παύση της δραστηριότητας για τρία ακόμη πολιτικά κόμματα, ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Πρόκειται για το κόμμα «Λαϊκή Συμμαχία», το «Μοναρχικό κόμμα» και το κόμμα «Εντίμως»/Άνθρωπος Δικαιοσύνη Υπευθυνότητα»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι με βάση το σχέδιο ελέγχου των δραστηριοτήτων νομικών προσώπων και μεμονωμένων επιχειρηματιών το 2020 θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε τέσσερα πολιτικά κόμματα.

Σήμερα στη Ρωσία δραστηριοποιούνται 54 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τα 51 έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές. Εκτός των άλλων, στο μητρώο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν κατατεθεί αιτήσεις από 39 οργανωτικές επιτροπές, οι οποίες συγκροτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο με σκοπό την ίδρυση κόμματος.