Η βορειοανατολική Ινδία προετοιμάζεται σήμερα για μία ακόμη ημέρα μεγάλων κινητοποιήσεων εναντίον ενός αμφιλεγόμενου νόμου που προβλέπει την παροχή υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες, στη διάρκεια των οποίων έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Ο πρόεδρος της Ινδίας Ραμ Ναθ Κόβιντ επικύρωσε χθες Πέμπτη το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την παροχή υπηκοότητας σε ινδουιστές, σιχ, βουδιστές, χριστιανούς και άλλες μη μουσουλμανικές μειονότητες που φεύγουν από κυρίως μουσουλμανικές χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Αφγανιστάν και αναζητούν καταφύγιο στη χώρα.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε την Τετάρτη από το κοινοβούλιο της Ινδίας και τέθηκε σε ισχύ χθες το βράδυ μετά τη δημοσίευσή του και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο κάνει διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Επιπλέον εκτιμούν ότι αυτό εντάσσεται στο σχέδιο του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ενός εθνικιστή ινδουιστή, να περιθωριοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα.

Ένα μουσουλμανικό κόμμα έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του να κρίνει τη συνταγματικότητα του νέου νόμου.

Διαδηλώσεις και λεηλασίες

Ήδη έχουν ξεσπάσει πολλές διαδηλώσεις στη βορειοανατολική Ινδία και τα κρατίδια Άσαμ και Τριπούρα, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε μεγάλη εισροή παράτυπων μεταναστών από τις γειτονικές χώρες και θα βλάψει τις κοινότητές τους. Ήδη μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Μπανγκλαντές ζει στην περιοχή.

Μπλοκαρισμένοι δρόμοι από ξεριζωμένα δέντρα, πέτρες ή ξύλα, πολλά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης άδεια, τα περισσότερα βενζινάδικα κλειστά: στη Γκουγουάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της βορειοανατολικής Ινδίας έδινε σήμερα το πρωί την εντύπωση κατεστραμμένης πόλης.

Οι αρχές του κρατιδίου Ασάμ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν κόψει εντελώς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην πόλη. Το ίδιο έχει συμβεί και στο μικρό κρατίδιο Μεγκαλάγια, ενώ σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσάς του Σιλόνγκ έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από χθες το βράδυ.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της Γκουγουάτι υπό το βλέμμα της αστυνομίας.

Στη φτωχή βορειανατολική Ινδία ζει ένα μωσαϊκό διάφορων φυλών και εθνοτήτων, με τις συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων να είναι συχνές. Η μετανάστευση αποτελεί ευαίσθητο θέμα για τον αυτόχθονα πληθυσμό εξαιτίας κυρίως της εγγύτητας της περιοχής με το Μπανγκλαντές.

Χθες η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στη Γκουγουάτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Τις τελευταίες ημέρες διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον καταστημάτων και έκαψαν οχήματα.

Χιλιάδες επιπλέον άνδρες έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις ασφαλείας στο Άσαμ και στο μικρό κρατίδιο Τριπούρα.

Εξάλλου εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης εκατοντάδες επιβάτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι χθες στο αεροδρόμιο της Γκουγουάτι και χρειάστηκε να μεταφερθούν πίσω στην πόλη με λεωφορείο υπό αστυνομική συνοδεία.

Το προξενείο του Μπανγκλαντές στην πόλη αυτή έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας του, αφού το πλήθος επιτέθηκε την Τετάρτη σε αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρόξενο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.