Άλλο ένα πλήγμα δέχθηκε η προσπάθεια του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ και του Εργατικού κόμματος «να ξεσκεπάσουν» την οικονομική πολιτική της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το κοστολογημένο πρόγραμμα που δημοσιοποίησε ο Συνασπισμός, το οποίο παρουσιάζει περικοπές ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει «μια μαύρη τρύπα» δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κοστολόγηση του υπουργείου Οικονομικών.

Με μια ασυνήθιστη κίνησή τους όμως αξιωματούχοι του υπουργείου διέψευσαν τον κ. Ραντ αναφέροντας ότι δεν έκαναν τέτοια ανάλυση πρόσφατα, αλλά πριν την προεκλογική εκστρατεία.

Το «άδειασμα» του πρωθυπουργού από τους γραφειοκράτες τον έφερε σε ακόμα δυσμενέστερη θέση, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές καθώς νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Εργατικό κόμμα θα χάσει αρκετές έδρες στη Νέα Νότια Ουαλία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Newspoll, οι έδρες που θα κερδίσει ο Συνασπισμός μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία θα είναι από μόνες τους αρκετές για να του δώσουν και την εξουσία.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, σε μια προσπάθεια του να κερδίσει ψήφους στην επαρχία, τις τελευταίες μέρες υιοθέτησε μια σκληρή ρητορική για τις ξένες επενδύσεις στην Αυστραλία.

«Οικονομικά είμαι εθνικιστής» δήλωσε ο κ. Ραντ αναφερόμενος κυρίως στην αγορά γεωργικών εκτάσεων και ορυχείων από Κινέζους, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος τον προειδοποιεί ότι με τις θέσεις του αυτές απειλεί τις ξένες επενδύσεις στην χώρα.

Και ενώ όλοι αναμένουν νίκη του Συνασπισμού ο ηγέτης του, Τόνι ‘Αμποτ, χαρακτήρισε «ηλίθιους» τους υπεύθυνους γραφείου στοιχημάτων που άρχισαν ήδη να πληρώνουν αυτούς που είχαν στοιχηματίσει υπέρ της νίκης της συντηρητικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 7ης Σεπτεμβρίου ουσιαστικά έχει ήδη τελειώσει για την Εργατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ.

Ο Φιλελεύθερος ηγέτης υπενθύμισε πως εργαζόταν για τον Τζον Χιούσον, ηγέτη της παράταξης το 1993 «που έχασε τις εκλογές που δεν χανόταν». «Η μόνη εκλογική αναμέτρηση που μετράει είναι η πραγματική κάλπη» είπε ο κ. ‘Αμποτ και πρόσθεσε πως «ακόμα όλα παίζονται».

Πάντως το γραφείο on line στοιχημάτων Sportsbet ανακοίνωσε πως άρχισε να πληρώνει 1,5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας σε στοιχήματα υπέρ της νίκης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού του Τόνι ‘Αμποτ, επειδή η έκβαση των εκλογών είναι ήδη προδιαγεγραμμένη.

«Σε ό,τι αφορά στις αγορές στοιχημάτων του Sportsbet, ο ‘Αμποτ μπορεί να αρχίσει να φτιάχνει τις βαλίτσες του ενόψει της μετακόμισής του στο Κιριμπίλι Χάουζ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Sportsbet, Χέιντν Λέιν, αναφερόμενος στην πρωθυπουργική κατοικία στο Σίδνεϊ.

Το Sportsbet ανακοίνωσε πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, οι συντηρητικοί θα κερδίσουν 90 έδρες στην 150μελή Κάτω Βουλή, σημαντικά περισσότερες από τις 72 έδρες που έχουν τώρα, ενώ οι Εργατικοί θα κερδίσουν 56. Δύο έδρες αναμένεται να λάβουν ανεξάρτητοι, δήλωσε ο Λέιν, ενώ για άλλες δύο οι διεκδικητές δίνουν μάχη.