Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκαταστήσει τις άμεσες διπλωματικές του σχέσεις με τη Βρετανία, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την επίθεση εναντίον της βρετανικής αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη στα τέλη του 2011, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

«Λάβαμε μια επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού (Ντέιβιντ Κάμερον) με την οποία συγχαίρει τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και στην οποία εκφράζει την επιθυμία του να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε ο Αραγτσί.

«Θα χρειαστεί χρόνος και διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Αν διαπιστώσουμε ότι έχουν αλλάξει η προσέγγιση και η συμπεριφορά (των Βρετανών) μπορεί να ξανανοίξουν οι πρεσβείες, όμως μόνο σε επίπεδο επιτετραμμένων, σύμφωνα με την απόφαση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Βρετανία είχε απομακρύνει τους διπλωμάτες της και είχε κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2011 στην Τεχεράνη εναντίον της διπλωματικής της αποστολής από πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, μετά την ανακοίνωση της επιβολής από το Λονδίνο νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Επίσης είχε κλείσει και η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο. Παρόλα αυτά οι δύο χώρες δεν διέκοψαν επισήμως τις διμερείς τους σχέσεις. Το Ομάν εκπροσωπεί τα ιρανικά συμφέροντα στη Βρετανία και η Σουηδία έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των βρετανικών συμφερόντων στο Ιράν.