Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ είχε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τις πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Παράλληλα η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων την περασμένη Τετάρτη σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διεθνείς αρχές πίσω από τα γεγονότα στη Συρία είναι σαφείς. «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, όπου τουλάχιστον 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3.600 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία», είπε σε ομιλία που έδωσε στο Σίδνεϊ. Η μη ανάληψη δράσης, όπως είπε, θα στείλει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε «κάθε καθεστώς που σχεδιάζει μια μελλοντική χρήση όπλων».

Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων που θέμα έχουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι είναι αναμφισβήτητο πως έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του κάνουν αξιολόγηση των επιλογών σχετικά με τις αντιδράσεις σε αυτή τη συγκεκριμένη παράβαση του διεθνούς πρότυπου, την απαγορευμένη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο, Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε επίσης ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται.

Καθώς ο Ομπάμα επεξεργάζεται τις πιθανές επιλογές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κάνει σαφές ότι είναι απαραίτητη η διεθνής υποστήριξη προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Όπως αναφέρει το Reuters η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων με τους συμμάχους σχετικά με το ζήτημα. Ο Ομπάμα συνομίλησε το Σάββατο με το bρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την Κυριακή με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.