Η Τουρκία φαίνεται πως επισπεύδει τις κινήσεις της με την ΑΟΖ φέρνοντας σήμερα κιόλας στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με την Λιβύη όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώνεται ενώ ακόμη ο Ερντογάν δεν έχει αναχωρήσει από την Βρετανία και ενώ μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει δήλωσή του η κάποια ανακοίνωση για την χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Σκληρή απάντηση Χαφτάρ σε Άγκυρα για το σύμφωνο με Λιβύη

Τη δική του απάντηση–καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας – Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε ο  Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».

Σε δήλωση, περιέγραψε το GNA ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».

«Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντόνετς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα σύντομα θα αρχίσει να εξερευνά τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη με την GNA.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.