Έκκληση για τη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, έκανε η Διεθνής Αμνηστία, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις ήταν δυσανάλογη.

Η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο ζήτησε να επιτραπεί στους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσουν την κατάσταση.

Την επομένη των συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους στη χώρα, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώνουν καθημερινά, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας πολιορκούσαν ένα τέμενος του Καΐρου, γεμάτο με ισλαμιστές διαδηλωτές. Την Τετάρτη, όταν η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει δύο καταυλισμούς που είχαν στήσει οι υποστηρικτές του Μόρσι στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 578 άνθρωποι.

Η Αμνηστία τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν αδικαιολόγητα χρήση «φονικών όπλων» και ότι δεν τήρησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει να επιτρέψουν στους τραυματισμένους να αποχωρήσουν με ασφάλεια.

«Όταν ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βία, η αντίδραση των αρχών ήταν δυσανάλογη, προφανώς δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ των βίαιων και των μη βίαιων διαδηλωτών», δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Φίλιπ Λούτερ.