Δύο Σύροι, κρυμμένοι στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, σκοτώθηκαν σήμερα (28/11) σε τροχαίο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο της Σλοβενίας.

Άλλος ένας άνθρωπος, που ήταν επίσης στοιβαγμένος στο πορτ-μπαγκάζ, τραυματίστηκε σοβαρά όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, για άγνωστο προς το παρόν λόγο, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από τη Λιουμπλιάνα στην Ιταλία. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνολικά στο αυτοκίνητο επέβαιναν οκτώ μετανάστες.

Η Σλοβενία, που συνορεύει με την Κροατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ιταλία, βρίσκεται πάνω στην πορεία που ακολουθούν πολλοί μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη.

Από τις αρχές του έτους έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 14.000 παράτυποι μετανάστες που πέρασαν στη χώρα από την Κροατία. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 72% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο οδηγός του οχήματος, ένας 42χρονος Βόσνιος, έχει τεθεί υπό κράτηση.

Πριν από έναν μήνα ένας 20χρονος Σύρος πέθανε από το κρύο και την εξάντληση αφού χάθηκε σε ένα δάσος της Σλοβενίας. Άλλοι δύο άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό Κόλπα, στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι και του Χώρου Σένγκεν.

Με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό, τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα κάποιες τοπικές οργανώσεις που αυτοπροβάλλονται ως «αντιμεταναστευτικές πολιτοφυλακές» και οργανώνουν περιπολίες στα σύνορα. Η κεντρώα κυβέρνηση καταδίκασε αυτές τις πρωτοβουλίες και αυτήν την εβδομάδα υπέβαλε μια τροπολογία που προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους έως και 2.000 ευρώ σε πολίτες που αναλαμβάνουν παραστρατιωτική δράση.