Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα Terry Branstad κάλεσε το Πεκίνο με αίτημα να σταματήσει άμεσα η Ουάσινγκτον να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να σταματήσει να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις διμερείς σχέσεις, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Le Yucheng, όπως μεταδίδει το Reuters, κάλεσε τον Branstad μία ημέρα μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του νόμου που  στηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, παρά τις οργισμένες αντιρρήσεις του Πεκίνου.

Αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Ρεπουμπλικάνος υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».