Το Ισλαμαμπάντ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του και αντέδρασε μέσω της διπλωματικής οδού για το κάψιμο ενός Κορανίου στη Νορβηγία, ενώ ταυτόχρονα ο άνδρας που προσπάθησε να σταματήσει την καταστροφή του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων δέχθηκε πολλά επαινετικά σχόλια στα social media του Πακιστάν.

Ο λόγος για ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας Μουσουλμάνος αντιδιαδηλωτής έκανε… τάκλιν στον Lars Thorsen, ηγέτη της οργάνωσης SIAN (Σταματήστε τον Εξισλαμισμό της Νορβηγίας), αφού αυτός είχε βάλει φωτιά σε ένα αντίγραφο του Κορανίου, σε διαδήλωση εναντίον του Ισλάμ στην πόλη Kristiansand.

Όπως αναφέρει το RT, το βίντεο του περιστατικού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Πακιστάν, όπου ο άνδρας που φέρεται να ονομάζεται Ilyas Umer χαιρετίζεται ως ήρωας επειδή προσπάθησε να «σώσει» το πιο σεβαστό βιβλίο του Ισλάμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας κάλεσε τον Νορβηγό πρέσβη το Σαββατοκύριακο για να τονίσει ότι η ενέργεια του Thorsen «έπληξε το αίσθημα 1,3 δισεκατομμυρίου Μουσουλμάνων ανά την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν».

Το υπουργείο μάλιστα ανέφερε ότι το κάψιμο του Κορανιού «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης» και προέτρεψε το Όσλο να «εμποδίσει» ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Μάλιστα στο διαδίκτυο έχει οργανωθεί κίνημα για την απελευθέρωση του Ilyas Umer.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Χαιρετίζω τον γενναίο Ilyas για το θάρρος που επέδειξε σταματώντας μια απολύτως αισχρή πράξη».

Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές έκαψαν νορβηγικές και αμερικανικές σημαίες στο Καράτσι, αποδοκιμάζοντας τη «βεβήλωση» του Κορανιού.