Στην ίδρυση της Ένωσης με την επωνυμία «Δίκτυο Διαμαρτυρίας» (Protest Network), προχώρησαν οι διαδηλωτές στη Βουλγαρία που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Η Ένωση «Δίκτυο Διαμαρτυρίας» συνδέει τα υφιστάμενα διαδικτυακά δίκτυα, με στόχο να βελτιώσει τον συντονισμό και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, δήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της Ένωσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «ΒΤΑ».

Στην ομάδα των διαδηλωτών που παρουσίασαν το «Δίκτυο διαμαρτυρίας» ήταν ο μπλόγκερ Άσεν Γκένοφ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάσεν Ατανάσοφ, ο ηθοποιός Ιβάιλο Ζαχαρίεφ, ο ποιητής Ίβαν Ντιμιτρόφ, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ΜΜΕ Τζάστιν Τομς και οι μουσικοί Λούτσεζαρ Κόσεφ και Τεοντόρ Μιχαίλοφ.

Σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί από την Ένωση διαδικτυακή εφημερίδα αφιερωμένη στις διαδηλώσεις, ενώ, δεν αποκλείεται, εάν εξευρεθούν οικονομικοί πόροι, να «στηθεί» ένας τηλεοπτικός σταθμός μικρής κλίμακας, τόνισαν.

Οι διαδηλωτές βγήκαν, χθες το απόγευμα, στους δρόμους της πρωτεύουσας, Σόφιας, για 55η μέρα, λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ άσκησε μερικώς βέτο στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού 2013.

Οι διαδηλωτές πήγαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και άρχισαν να χειροκροτούν, χαιρετίζοντας την απόφαση του κ. Πλέβνελιεφ.

Παρά τις προβλέψεις αναλυτών ότι οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πάλι, στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μπροστά από το κτίριο του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός τους ήταν αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με την μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν και – τότε – ξεπέρασε τις 20.000, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite». Στη χθεσινή διαδήλωση συμμετείχαν χίλια άτομα σύμφωνα με το «Novinite» και άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, «μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των διαδηλωτών, όμως οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Σόφια, θα συνεχιστούν όλο τον Αύγουστο, καθώς οι πολίτες συνεχίζουν τον αγώνα τους για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και να την οδηγήσουν σε παραίτηση».

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία «πυροδοτήθηκαν» με τον διορισμό του επιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης και βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS) στις 14 Ιουνίου 2013.

Ο διορισμός του 32χρονου Πέεφσκι προκάλεσε «κύμα» διαδηλώσεων στη Βουλγαρία με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να κατεβαίνουν στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης που ανέλαβε καθήκοντα μόλις στα τέλη Μαΐου, από την εξουσία.

Η ακύρωση της απόφασης διορισμού του κ. Πέεφσκι δεν ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τα «πνεύματα» και οι διαδηλωτές συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.