Σύροι αντάρτες, με επικεφαλής μία ομάδα που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την Τρίτη ένα στρατηγικής σημασίας στρατιωτικό αεροδρόμιο στην βόρειο επαρχία του Χαλεπιού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε και άλλες ανταρτικές ομάδες κατέλαβαν την αεροπορική βάση Μίνιγ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε η ΜΚΟ, που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς.

Τουλάχιστον 10 αντάρτες κι ακόμη άγνωστος αριθμός από κυβερνητικούς στρατιώτες έπεσαν στις μάχες, που κράτησαν ένα 24ωρο, μετέδωσε η ίδια πηγή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA διέψευσε την πληροφορία του Παρατηρητηρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως το αεροδρόμιο και πως «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών υφίστανται σοβαρές απώλειες» μέσα και γύρω από τη βάση.

Το αεροδρόμιο Μίνιγ αποτελεί μία από τις στρατηγικές βάσεις του συριακού στρατού στο Χαλέπι και αποτελεί το ορμητήριό του για τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί κατά ελεγχόμενων τμημάτων από τους αντάρτες στη βόρειο αυτή επαρχία της χώρας.

Οι ανταρτικές ομάδες προέλασαν επίσης και στα μέτωπα της παράκτιας επαρχίας της Λαττάκειας, προπύργιο των Αλαουιτών από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή φοβούμενοι αντίποινα από τους σουνίτες στασιαστές.

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο SANA πως ο στρατός «αποκατέστησε την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σήμερα το απόγευμα σε μικρές πόλεις κοντά στο Καράνταχα, την γενέτειρα πόλη του Άσαντ στη Λαττάκεια.

Ο ίδιος επεσήμανε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν μεγάλο αριθμό από τρομοκράτες, η πλειονότητα των οποίων δεν ήσαν Σύροι. Σύμφωνα με το SANA, μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και οι Αμπού Χάταμπ αλ Ιράκι, ηγετικό στέλεχος της εξτρεμιστικής ομάδας Μέτωπο αλ Νούσρα και Αμπού Όμαρ αλ Λίμπι, εκ των επικεφαλής του Ισλαμιστικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε.