Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ που προκαλεί εκνευρισμό στην Κίνα

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τα δικαιώματα των διαδηλωτών


ΚΟΣΜΟΣ
11:34
13/11/2019
Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ που προκαλεί εκνευρισμό στην Κίνα
loading

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ριστς δήλωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί από την Γερουσία να ψηφίσει νομοθεσία για την υποστήριξη των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται στην πόλη που τελεί υπό κινεζική διοίκηση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι προωθεί και είναι «δυναμικός υποστηρικτής» του νομοσχεδίου «Hong Kong Human Rights and Democracy Act», το οποίο θα θέσει την ειδική μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο αυστηρότερου ελέγχου.

«Θέλουμε να προωθηθεί», δήλωσε ο Ριστς στην διάρκεια μιας συζήτησης στο κέντρο (Center for Strategic and International Studies) στην Ουάσινγκτον.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε ομόφωνα το ίδιο νομοσχέδιο στα μέσα Οκτωβρίου, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου ότι οι βουλευτές έχουν «κακές προθέσεις».

Η επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Ριστς ενέκρινε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν είχε προγραμματιστεί μία ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος, η οποία θα πρέπει να το ψηφίσει, πριν αποσταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για υπογραφή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος διεξάγει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα δεν έχει διευκρινίσει αν ο πρόεδρος Τραμπ θα το υπογράψει ή θα ασκήσει βέτο.

Ο Ριστς αναμένεται μαζί με τον συνάδελφό του Μάρκο Ρούμπιο να συναντήσει σήμερα τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ για να συζητήσουν την πιθανότητα προώθησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

Σε ερώτηση για το αν ο ΜακΚόνελ θα επιτρέψει την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Γερουσίας, ένας εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος χθες στην Γερουσία, εκφράζοντας την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη βία στο Χονγκ Κονγκ.

«Επιθυμώ να συνεχίσω την συνεργασία μου με συναδέλφους όπως οι Γερουσιαστές Ριστς, (Λίντσεϊ) Γκρέιαμ, Ρούμπιο κι άλλους προσβλέποντας μία δυναμική και διαδικαστικά αποδεκτή λύση», δήλωσε ο ΜακΚόνελ.

Το νομοσχέδιο προωθούν 37 Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές, οι υποστηρικτές του αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εύκολα αν ο ΜακΚόνελ προγραμματίσει μία ψηφοφορία στην ολομέλεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει