Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μη μείνει και τόσο… ενωμένο, σύμφωνα με σχεδόν τους μισούς πολίτες

Το Brexit ασκεί πιέσεις στους δεσμούς που συνδέουν Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία


ΚΟΣΜΟΣ
14:56
08/11/2019
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μη μείνει και τόσο... ενωμένο, σύμφωνα με σχεδόν τους μισούς πολίτες
3
loading

Σε μία 10ετία το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως να μην υφίσταται με τη σημερινή του μορφή, όπως πιστεύουν σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos MORI.

Η τύχη της Ένωσης, που χρονολογείται από τη Συνθήκη της Ένωσης το 1707, δείχνει αβέβαιη, καθώς το δημοψήφισμα του 2016 όπου το 52% των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, έναντι 48% που τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ένωση, άσκησε πιέσεις στους δεσμούς που συνδέουν την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής ενώ η Αγγλία και η Ουαλία υπέρ της αποχώρησης.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για το Brexit, υπάρχουν αυξανόμενα αιτήματα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία και για μια ψηφοφορία στη Βόρεια Ιρλανδία αναφορικά με την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία τους με ποσοστό 55% προς 45% το 2014.

Κι έτσι η τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει αβέβαιη, καθώς το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υφίσταται σε πέντε χρόνια και το 44% απάντησε πως όχι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Οι πολίτες της Βρετανίας είναι πολύ πιο διχασμένοι στις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ένωσης απ’ ό,τι ήταν το 2014, όταν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης με τη Σκωτία με διαφορά μόλις τριών μηνών από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας» δήλωσε η Έμιλυ Γκρέι, γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.

«Με την ανεξαρτησία να αποτελεί σημαντικό ρήγμα στην προεκλογική συζήτηση στη Σκωτία, τα ευρήματα θα είναι ανησυχητικά για αυτούς που επιθυμούν η Σκωτία να παραμείνει στην Ένωση, ενώ αυτοί που τάσσονται υπέρ της ανεξάρτητης Σκωτίας θα ελπίζουν ότι αυτό θα είναι μια τάση που θα συνεχιστεί».

Στην έρευνα της Ipsos MORI, που διενεργήθηκε σε όλη τη Βρετανία στις 25-28 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 1.001 ερωτηθέντες ηλικίας 18 ετών και άνω.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar SER 30

    ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΧΡΟΟΟΟΝΙΑ ΤΩΡΑ . ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΤΟΥΜΠΑΝΑ , ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΛΛΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΙΤΥ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΣΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΙΖΑΝΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ . ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΤΩΧΗΝ ΗΝΩΜΕΝΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ . ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΟΜΩΣ . ΟΛΑ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΣ ΗΤΑΝΕ ΠΕΝΤΕ ΦΥΛΕΣ ΠΕΝΤΕ ΛΑΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΤΟΜΑΡΙΑ ΑΕΡΙΤΖΙΔΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ / ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ '' ΕΝΑ '' . ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΩΡΑ ΤΟΥ '' ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΛΑΩΡΑ '' ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙΟΒΡΑΣΕ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ . ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ Κ Κ Ε ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΩΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ .

  2. avatar Ν.Ζ.

    Νομίζω ότι άλλη μία μικρή παράταση μέχρι τα τέλη Ιούνη προκειμένου να προετοιμαστεί εκ νέου η... αποχώρηση είναι αναγκαία.

  3. avatar Last 60

    Μικραίνει επικίνδυνα η Αγγλία . Από αποικιοκρατική αυτοκρατορία , Μεγάλη Βρετανία , Ηνωμένο Βασίλειο σε μικρομεσαία , μικρή βρετανία οσονούπω . Εκεί που τους αξίζει θα πουν πολλοί , και ίσως να μην έχουν και τόσο άδικο . Αποχαιρέτα την αυτοκρατορία που χάνεις εγγλεζάκι . Κρίμα , ίσως .Και μάλιστα εκτός ΕΕ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει